"Hydrotering"

"Mam, ik zou soms liever willen dat je een andere baan hebt en dan maar minder verdient dan dat wat je nu doet en dat zei ik vanavond ook tegen de moeder van Merel" Hij is net vijftien en steeds vaker komt het onderwerp alcohol ter sprake. Merel is 14 en mag blijkbaar, in overleg met haar ouders, al af en toe op feestjes alcohol drinken. Hij is van mening dat ik door mijn werk meer dan andere ouders waarschuw voor het gebruik van alcohol, drugs en hem duidelijk probeer te maken dat hij uit de buurt moet blijven van leeftijdsgenoten die dingen gaan doen die niet mogen.

En hij heeft gelijk. Ik realiseer me dat maar al te goed en probeer toch om hem zo min mogelijk last te laten hebben van mijn werk. Maar makkelijk is het niet altijd. In mijn hoofd blijft maar het gesprek dreunen dat ik een paar jaar geleden vanuit mijn werk had met Nico van der Lely. Van der Lely is de arts die het initiatief heeft genomen om de leeftijdsgrens voor drankgebruik te verhogen van 16 naar 18 jaar. Hij is kinderarts en richtte in 2006 de eerste alcoholpoli op in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. Intussen wordt zijn aanpak in meer dan 10 ziekenhuizen in het land uitgevoerd waar tieners die in coma raken van de drank worden binnengebracht.


Met vrienden die kinderen hebben in dezelfde leeftijd als mijn kind komt het gesprek alcohol ook steeds vaker ter tafel. "Ze gaan het toch doen dus dan liever thuis onder toezicht dan stiekem in een park" is een uitspraak die ik nogal eens hoor. Of "wij dronken toch zelf ook al vanaf 15 jaar?"
"Gab, ik hoorde laatst het achterbuurmeisje praten met een vriendin, je weet wel, zij zat bij onze kinderen in de klas op de basisschool. Ze hadden het over bij welke AH je moet zijn in de stad om aan drank te komen. De AH waar vooral de studenten hun boodschappen doen, want die willen wel voor je kopen" vertelde een vriendin me die er hetzelfde over denkt als ik. Maar soms voel ik me een roepende in de woestijn. En dat terwijl er vergeleken met jaren geleden zoveel meer kennis is over het effect van alcohol op het puberbrein. Zoals Van der Lely zegt "twee keer flink dronken en je IQ daalt 10 tot 15 punten, dat scheelt zo een schoolniveau".

Drank speelt met enige regelmaat een rol in de zaken waar ik mee naar zitting ga. Tijdens mijn piket afgelopen weekend kwamen er weer zaken voorbij waarin messen getrokken waren tijdens ruzies en waarbij de ruziemakers gedronken hadden. Ook verkeersongevallen waarbij drank in het spel was en ernstig gewonden vielen, en deze week sta ik ook weer op zitting met een zaak waarbij een jongeman van niets meer weet door overmatig drankgebruik maar verdacht wordt van steken met een mes waarbij meerdere schachtoffers zijn gevallen.

Op de website van NIX18 verdiep ik me nog eens extra in hun kennis en adviezen met betrekking tot het alcoholgebruik van kinderen onder de 18. "Dat alcohol schadelijk is weten we allemaal. Maar voor jongeren geldt dat dus nog meer. Ze lopen sneller alcoholvergiftiging op, terwijl hun hersenen nog vol in ontwikkeling zijn. Het onderzoek van de Commissie Alcohol en hersenen van de Gezondheidsraad, toont dan ook daadwerkelijke aanwijzingen dat hersenen zich afwijkend ontwikkelen bij jongeren die drinken. En dat niet alleen. Jongeren die drinken blijken uit wetenschappelijk onderzoek een groter risico te lopen op alcoholproblemen op latere leeftijd. Dus hoe later iemand begint, hoe beter", lees ik.

Van der Lely vertelt ook in een interview in het NRC  dat je aan een dronken puber weinig tot niks ziet. Het is niet zoals bij volwassenen dat ze zwalken of onvast ter been zijn. Ze kunnen nog prima in een rechte lijn lopen maar ze gaan out voordat ze zich zelf aangeschoten voelen. Dat komt doordat veel verbindingen in de hersenen nog niet aangelegd zijn. Het effect van alcohol op een onrijp kinderbrein is dus anders dan bij een volwassene. En als ze dan plotseling out gaan daalt de hartslag, wordt de ademhaling oppervlakkig en zakt de lichaamstemperatuur. Ze kunnen wegzakken in een coma die gemiddeld 3,5 uur duurt maar ook een etmaal kan aanhouden (bron: www.nrc.nl). Er is dan sprake van een alcoholvergiftiging. "Bij zo'n vergiftiging is de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog, dat iemand bewusteloos in het ziekenhuis raakt. Naderhand kan het kind dat dit is overkomen zich vaak niets meer van het incident herinneren.  Alcoholvergiftiging kan resulteren in hersenbeschadiging met bijvoorbeeld verminderde leerprestaties en gedragsveranderingen als gevolg. Zelfs wanneer een kind nooit eerder alcohol heeft gedronken", aldus de site van de Stichting Jeugd en Alcohol.

Thuis op de bank vertel ik mijn vijftienjarige dat ik blij ben dat hij dit allemaal open met me bespreekt. Dat ik ook hoop dat hij dit blijft doen. Ik zeg hem dat ik echt wel weet dat hij voor zijn achttiende in de verleiding gaat komen om alcohol te drinken. En dat ik hoop dat hij het in ieder geval tot zijn zestiende weet uit te stellen... Maar ook dat ik dat thuis echt niet aan hem ga schenken in de hoop dat hij dan buiten de deur de woorden van zijn moeder onthoudt en niet als een idioot heel veel gaat drinken maar het weet te beheersen tot 1 max 2 glazen. En als, dan alsjeblieft bier en geen sterke drank en echt geen drugs... en dat als het niet gaat om groepsdruk, niet gaat om mee willen doen met de rest en de roes van alcohol willen ervaren, maar dat als het puur gaat om de smaak (zoals hij zelf beweert) dat hij dan net zo goed een 0.0 biertje kan pakken...

Als hij later onder de douche staat hoor ik één van zijn favoriete nummers van dit moment uit zijn geluidsbox komen:
"Ik ben vroeg uit de veren
Ik had drank nodig, 
ik moest 'm peren 
Dronken zal ik wederkeren
Fulltime aan het hydroteren"

To be continued... vrees ik... ;-)

Kijk en luister ChildsPlay x Donnie - Hydrotering

Reacties

 1. Het hangt er maar vanaf wat je wil dat je kind later gaat doen... Dat is een zorgelijke affs
  aire...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat het nog maar weer eens duidelijk gezegd mag zijn! Jouw blogs lezen, dat zouden meer mensen moeten doen��. Zoon mag zich gelukkig prijzen (realiseert hij zich nu misschien een 'beetje', maar later zeker!) dat moeder zo'n mooi vak heeft����‍⚖️.Blijft in gesprek met zoon��, en blijft benadrukken dat alcohol (en drugs) gewoon gif is en dat alcoholvrij ��dus veel cooler is! Goed bezig Gabrielle�� Tot de volgende blog. Kees (Berger)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kees! Ik zal zoonlief je reactie laten lezen😉

   Verwijderen
  2. Ja...dus....en....boeien mam! Zoiets Gabrielle? Jij sterkte met zijn pubertijd!

   Verwijderen
 3. Zet hem maar alvast op Triton Utrecht dan is iedere gedachte aan alcohol en roken heel gauw en degelijk voorgoed en altijd de kop ingedrukt.
  Met vriendelijke groet,
  Jules Zollner.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vrees dat het gebruik daar alleen maar gestimuleerd wordt😏

   Verwijderen
  2. Alcoholvrije studenten....een contradictio in terminis, nee, een oximoron!

   Verwijderen

Een reactie posten