"I Need A Dollar"

"Vraagje: gisteravond ben ik opgelicht op Marktplaats. Superdom maar moest een bevestiging doen en toen hebben ze bedragen van mijn rekening gehaald. Bank gebeld en alles is nu geblokkeerd. Helpt aangifte doen bij de politie en Marktplaats dat jij weet toevallig?" kreeg ik via de app binnen van een vriendin. Ze had sportspullen van haar kinderen via Marktplaats aangeboden en er had zich meteen iemand gemeld die interesse had. Hij meldde zich alleen niet via Marktplaats maar zocht direct contact via What's app.

Als je niet eerder actief bent geweest op Marktplaats is het helemaal niet zo raar dat daardoor niet meteen de alarmbellen gaan rinkelen. Je vindt het allang leuk dat je je spullen kunt verkopen. De koper kwam keurig netjes over. Hij gaf aan er wel op te vertrouwen dat ze dan morgenochtend alles zou opsturen als hij nu al zou betalen voor de spullen. Ze gaf aan dat er nog wel meer te koop zou komen, hij beloofde zeker contact te houden want zou de volgende ochtend nog wel even kijken wat hij nog meer kon gebruiken. Vervolgens vroeg hij welke bank ze had voor de betaling, want als het dezelfde bank was konden ze meteen oversteken. "Bent u bekend met het gelijk oversteken van de Rabobank? Dat is heel simpel, ik heb het namelijk van mijn vrouw" (je kunt je afvragen wat deze figuur voor een beeld van zijn vrouw of vrouwen in het algemeen heeft maar dat is wellicht een ander verhaal). "Via de site die ik u ga sturen hoeft u mij alleen maar een betaalverzoekje te sturen. Zo zijn we beiden ook verzekerd" en er volgde een link "markplaatsbetalingsplatform.nl" met het logo van Marktplaats erbij. Dat de t van Marktplaats ontbrak viel niet op. Zo gezegd zo gedaan... Met de randomreader werd het betaalverzoekje van 0.01 cent bevestigd.

Binnen een paar minuten waren er ineens hele grote bedragen van haar rekening verdwenen. En dat niet alleen, haar automatische incasso's waren omgeleid naar andere rekeningnummers en er waren op haar naam nog twee nieuwe rekeningen geopend. PANIEK!

De bank kwam na één telefoontje gelukkig meteen in actie en blokkeerde alles. Maar meer dan €800 was verdwenen. Banken reageren snel in dit soort gevallen. Ik ben zelf wel eens geskimd bij een tankstation en had toen binnen 24 uur het bedrag terug op mijn rekening gestort. Maar het is belangrijk om wel ook aangifte te doen van dit soort dingen. Als we niet weten wat er speelt kunnen we immers ook geen opsporingsonderzoek starten. En dan kunnen dit soort boeven gewoon doorgaan met hun sluwe phishing-praktijken en nog meer slachtoffers maken.

Overigens ben ik van mening dat je altijd aangifte moet doen van strafbare feiten, ook bijvoorbeeld van de diefstal van je fiets of van vernielingen in je buurt. Als de politie namelijk ziet dat er in een bepaalde wijk meer van dit soort incidenten plaats vinden kunnen ze meer toezicht houden aan die wijk, kunnen ze vaker surveilleren. Dat kan een prima afschrikkende werking hebben. Dus mogelijk krijg je je fiets niet terug, maar kun je door je aangifte wel ervoor zorgen dat je volgende fiets of die van je buurmeisje niet weer gestolen wordt. Het is zo makkelijk om maar te zeggen dat de politie toch niets doet als je zelf niet eens de moeite neemt om te melden dat er dingen gebeuren die niet mogen.

Ik adviseerde dus om hier ook zeker aangifte van te doen. Cybercrime komt helaas steeds vaker voor. Onder cybercrime verstaan we misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, kortom alles waar een processor in zit. Cybercrime voorbeelden zijn hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort (bron: politie.nl). Bij de eenheden van de politie zijn specialecybercrimeteams. OSINT-specialisten (OSINT staat voor Open Source Intelligence), data-analisten en digitaal rechercheurs werken direct samen met tactisch rechercheurs, financieel specialisten en juristen aan cybercrimezaken. Team High Tech Crime doet de zaken die technisch complex of volledig nieuw zijn (bron: it.kombijdepolitie.nl) Op de site van de politie kom je ook heel veel tips tegen die je helpen alert te zijn op cybercrime.

Mijn vriendin, beslist geen domme dame (het kan dus iedereen overkomen), had intussen de politie gebeld om aangifte te doen. Helaas kon dat niet meteen maar moest ze vijf dagen wachten om terecht te kunnen. Het deed mij even afdwalen naar het interview met Eric Akerboom in de Volkskrant van enige weken geleden...Hij zei:"De politiek is te wispelturig. Ik zou Nederland een kabinet toewensen dat een uitspraak doet over de financiering van de rechtsstaat over de jaren heen. Het bezuinigen, het ad- hocbeleid - dat kun je met een bedrijf misschien doen, maar met de rechtsstaat niet".  Ik vroeg me even af of dit wellicht ook een effect was van al die bezuinigingen, dat je je op zondag om 18u kan melden op het bureau om aangifte te komen doen terwijl je net hebt ervaren dat je bankrekening is geplunderd... Ik kan me best voorstellen dat dat ontmoedigend werkt, maar ik hoop zo dat mensen zich hierdoor niet laten weerhouden. Alleen als de politie op de hoogte is kunnen ze iets doen... en ook aantonen dat ze zoveel werk hebben liggen dat ze dat met de mensen die ze ter beschikking hebben niet kunnen bolwerken.

Kijk en luister Aloe Blacc - I Need A Dollar

Reacties

  1. Bedank weer Gabriëlle, dat je ons scherp houdt. Hopelijk leest 'Den Haag' je blogs ook, want hoe meer de politie en rechterlijke macht met mens en middelen wordt uitgebreid, des te lastiger de 'beroepsuitoefening' voor het boevengilde in de echte én de digitale wereld wordt. Maar ook de kweekvijvers moet zo veel mogelijk gedempt worden. Dan hoeven we minder vaak aangifte te doen én zeker niet pas over een week op zondagavond..........

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten