Cheers (Drink To That)

"
Mam,is het goed als we het bier even bij ons neerzetten tot we vanavond het park in gaan?""Huh?.... nee!!" Net een maand zestien en mijn betoog dat ik echt wel weet dat hij voor zijn achttiende in de verleiding zou komen om alcohol te drinken maar dat ik dan hoopte dat hij op zijn minst zou wachten tot 16 jaar, is behoorlijk letterlijk opgevat. Een nieuwe fase dient zich aan. Op vrijdag- en als het even kan zaterdagavond de hort op en graag in gezelschap van zijn 18-jarige neef. Nou zijn ze altijd al heel close, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de leeftijd van de neef ook behoorlijk handig van pas komt.

Er zijn al de nodige discussies gevoerd over hoeveel hij dan mag drinken. Nou, in principe gewoon niet, maar als.... dan niet meer dan 2, geen sterk en geen drugs! En laten weten waar je bent, op de afgesproken tijd thuis komen en als ik al in bed lig je even melden en me een kus komen geven. Zolang je open en eerlijk bent, er geen excessen plaats vinden en ik je kan vertrouwen mag je in het weekend op pad. 

Opvoeden is loslaten, en soms ruzie maken. Dat het bier niet bij mij gestald kon worden leidde tot een discussie. "Hoezo niet?" "Nou, omdat ik het er eigenlijk niet mee eens ben dat je drinkt en het dus al helemaal niet ga faciliteren". En mijn "nee" op het verzoek of er hier met een groep jongens en meiden van zeilkamp gechilld kon worden inclusief wat alcohol en blijven slapen was ook een tegenvaller. Overigens is het zo dat de wet het niet verbiedt dat kinderen onder de 18 thuis drinken. Maar als je nog geen 18 bent mag je het niet bij je hebben en niet kopen. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelf strafbaar;als hij of zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar. Thuis bepalen de ouders of verzorgers de regels, maar drinken onder de 18 jaar blijft onverstandig. Alcohol vermindert het reactievermogen en kan op de lange duur zorgen voor blijvende schade aan het lichaam (zie ook Vraaghetdepolitie.nl). 

Ik ben duidelijk niet de enige die ermee worstelt en geconfronteerd word. Langs het sportveld wisselen de ouders de verhalen over de ervaringen met hun pubers, die de wereld aan het ontdekken zijn, uit. "Let even goed op, in het park krijgen ze ook drugs aangeboden. En ze vragen aan de zwervers of die drank voor hen willen halen". "Ja, de mijne is al een keer behoorlijk dronken thuis gekomen. Sinds Corona is het helemaal raak en hangen ze 's avonds in het park". Of "ik heb dan toch liever dat ze bij ons achter in het tuinhuis zitten, dan kan ik nog een oogje in het zeil houden". "Regel de telefoonnummers van de ouders want het is toch wel handig om elkaar op de hoogte te houden of te kunnen bereiken als er echt iets is" is een tip die voorbij komt.

Alcohol... een terugkerend onderwerp. Ik ben zelf, zoals al eerder wel eens gemeld, echt niet geheelonthouder. Na een week hard werken op vrijdagmiddag thuis komen en een glas wijn voor mijn neus krijgen om samen de dag of week door te nemen... het smaakt me meer dan goed op zo'n moment. En een lekker glas bier in de zon op een terras op een zaterdagmiddag... Count me in! 

Ik zie alleen ook hoeveel ellende het kan veroorzaken. Privé heb ik wel eens te maken gehad met iemand die zodra dingen ingewikkeld werden liever (overmatig) alcohol pakte dan vertelde wat dwars zat. Met alle nare gevolgen van dien. En in de zittingszaal komt ook regelmatig voor dat alcohol een rol heeft gespeeld bij gepleegde strafbare feiten. Een tijd geleden had ik een zaak op zitting waarbij een vader met zijn twee zonen, jongens van 19 en 15, op een dorpsfeest zoveel gedronken hadden dat ze daar weg gestuurd werden. Ze wilden een kroeg om de hoek in maar daar was de kastelein al gewaarschuwd en kregen ze te horen dat er geen alcohol meer aan ze geschonken zou worden. De oudste zoon ging totaal uit zijn plaat en werd door één van de andere cafébezoekers in bedwang gehouden tot de politie kwam. Zowel zijn vader als jongere broertje probeerden de stampij-maker te ontzetten. Toen de politie ter plaatse kwam wist de jongen zich alsnog los te worstelen en ging met zijn dronken kop één van de politiemensen te lijf. En niet zomaar, hij deelde karatetrappen uit tegen het hoofd van de politieman die daar hulp kwam bieden en de situatie weer veilig wilde maken. De politieman ging tegen de vlakte en toen hij probeerde op te krabbelen wist de jongen hem nog een keer een enorme trap uit te delen. De jongen dreef vervolgens de politieman in het nauw en die kon uiteindelijk niets anders doen dan zijn wapen trekken en de jongen in zijn schouder schieten. Alles stond haarscherp op beeld. Er volgde een flinke veroordeling voor de 19-jarige jongeman en een werkstraf voor zijn vader. Op die beelden was ook te zien hoe de 15-jarige amper nog op zijn benen kon staan. En dan te bedenken dat de jongens met hun vader op stap waren en later ook hun moeder erbij was gekomen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat je met je (deels minderjarige) kinderen het zo op een zuipen zet.

Ik geloof niet dat mijn zoon ooit heeft gezien dat ik te veel gedronken had. Sowieso overkomt me dat al jaren niet echt meer, maar ten overstaan van je kinderen geef je wel een heel slecht voorbeeld als ze dat merken. Op de site van NIX18 staat ook dat onderzoek heeft aangetoond dat overmatig drinken door ouders leidt tot hetzelfde gedrag bij kinderen. Dit geldt overigens ook voor roken. Er wordt daarom geadviseerd om het gebruik van alcohol en tabaksproducten zoveel mogelijk te voorkomen in het bijzijn van kinderen.

Zaterdagavond laat, ik lig al in bed, en meneer komt thuis. "Kom even bij me zitten, vertel hoe je avond was en wie er allemaal waren?" En hij brandt los... (en ik ruik niets). De volgende ochtend schuifelen we in de keuken om elkaar heen en zeg ik "ok, nieuwe fase, even wennen.... maar ik vond het ook wel echt heel gezellig dat je even op de rand van mijn bed kwam zitten en vertelde hoe leuk je het had gehad". "Ja, dat vond ik nou ook" zegt hij terwijl ik een knuffel krijg... Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar als het zo blijft gaan heb ik er alle vertrouwen in dat deze fase ook wel weer door te komen is. Cheers, daar drink ik dan maar op... oh nee! (To be continued...)

Reacties

  1. Star en staalhard verbieden is niet verstandig. Ze MOETEN, in hun jeugd in aanraking zijn geweest met drank. Dat MOET. Maar verbieden moet je vervangen door BEGELEIDEN. Nu hangt het er maar vanaf hoe dat gebeurt. En hoe de woordeloze intercommunicatie is. Daar valt 'n dik boek over te schrijven. Dat zullen we maar niet doen. Veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nix is te weinig en te veel is helemaal niks. En daarom horen en zien we al 14 jaar na elke openbare reclame-uiting voor alcoholica de pay-off "Geniet maar drink met mate". Al 20 jaar dreunt onderin elk volgende glas het mantra "Drank maakt meer kapot dan je lief is". Speciaal voor de beginners gonst het "Drank, de kater komt later". Kon iets pittiger, die laatste. OVJ en moeder, twee stemmen in één hoofd, en junior heeft twee oren, gekregen om goed te horen, maar soms gaat er wel eens hier wat in en daar er weer uit. Leren is luisteren is nadoen is proberen is vallen en opstaan is vasthouden en onthouden. Onthoud bij het genieten van elk glas vooral ook de keerzijde. Junior mag zich gelukkig prijzen met mamma Gabrielle. En dat doet hij ook! IK heb goede hoop!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten