"Push and Pull"

Ok, terug bij af, totaal terug bij af, categorie "geen redden aan"?  Als ik maandagochtend op kantoor binnenkom en me installeer in de opvangkamer popt in de lijst van voorgeleidingen de naam op van een "oude bekende"van me. "Verdomme klootzak" schiet er door mijn hoofd... "je had beloofd je leven te beteren..." en ik wilde dat die laatste keer echt geloven...

Hij is intussen geen kind meer dus het volwassenstrafrecht is aan de beurt. In de afgelopen jaren trof ik hem verschillende malen op zitting bij de kinderrechter. En ik schreef meerdere keren over hem (zie: Honesty, Type, Poplife). Ik schreef over het feit dat hij de hele boel bij elkaar loog op zitting en zijn moeder dat blijkbaar allemaal geen probleem leek te vinden. Ik schreef ook over het feit dat hij weigerde om mee te werken aan een onderzoek naar zijn psyche om te achterhalen waarom hij steeds weer het slechte pad op ging, en moeder ook daarin achter hem stond. En over zijn keuzes in het verleden om altijd maar te zwijgen bij verhoren door politie en de rechtbank als hij aan de tand werd gevoeld over de feiten waar hij van verdacht werd. Het ging altijd om vermogensdelicten zoals woninginbraken of auto-inbraken.

Toch zag ik een verbetering in de situatie. Zijn moeder liet op een zeker moment op zitting weten dat ze met veel plezier mijn blogs las en haar zoon herkende in mijn verhalen. Hijzelf "ging om" en zei toe mee te gaan werken aan een psychologisch onderzoek. En als klap op de vuurpijl verbrak hij zijn eeuwige zwijgen en ging bekennen. Via de gezinsmanager kreeg ik te horen dat ook hij mijn blogs was gaan lezen en echt beloofde zijn leven te beteren. Hij zocht zelfs zelf contact met me en gaf aan echt een andere weg in te willen slaan. Ik had het idee dat het toch echt nog wel goed zou komen met deze jongen. Zeker ook omdat moeder strenger leek te worden en gesteund werd door haar twee dochters die allebei Hbo-opleidingen aan het doen waren.

Maandagochtend zonk de moed me in de schoenen. Hij was afgelopen weekend aangehouden omdat de politie had gezien dat hij, samen met twee anderen, inbrak in een auto. Een blik in onze systemen liet me zien dat hij een jaar geleden ook nog een keer tegen de lamp was gelopen, notabene een half jaar nadat hij mij had laten weten dat hij nu echt niet meer de fout in zou gaan. En nu, tijdens het verhoor bij de politie, had hij zich ook weer beroepen op zijn zwijgrecht... ongelooflijk, echt terug bij af.

Bij de rechter-commissaris (rc) gaf hij aan pas op zitting een verklaring af te willen gaan leggen. Over de reclassering was hij niet te spreken maar hij wilde nu, als hij geschorst zou worden, wel meewerken aan toezicht door een hulpverlenende instantie.

Voor de rc was een schorsing met welke voorwaarden dan ook helemaal niet aan de orde... en terecht wat mij betreft. Het is genoeg geweest met alle beloftes en mooie praatjes van deze jongen. Ik denk dat het in de toekomst moet gaan om het beschermen van de maatschappij tegen hem, zorgen dat hij zo lang mogelijk niet meer de kans krijgt om anderen slachtoffer te maken van zijn hebzucht. Ik blijf me verbazen dat het in iemand opkomt om in te breken in auto's of woningen om aan spullen te komen. Je hebt van andermans spullen af te blijven met je handen. Als je iets wilt zorg je dat je gaat werken zodat je geld verdient om iets te kopen.

Terug bij af... benieuwd wat er thuis door moeder en zussen is gezegd...

Kijk en Luister Nikka Costa - Push and PullReacties